Waarom vergeven?

Oncoloog Siddhartha Mukherjee zag door zijn beroep de dood en het stervensproces van dichtbij. En hij merkte op dat stervenden toch veelal dezelfde laatste woorden uitspreken.Hij noemde 4 zinnen die die hij bij mensen in hun laatste levensfase vaak hoorde uitspreken en wat wij daarvan kunnen leren volgens hem.

Het liefst leiden we natuurlijk een lang en gelukkig leven, maar we ontkomen niet aan de dood. En soms heeft een mens op zijn of haar sterfbed nog spijt van dingen die we wel of niet in ons leven deden.

Vier veelvoorkomende zinnen op een sterfbed.

Volgens schrijver en oncoloog Siddhartha Mukherjee spreken veel mensen op hun sterfbed vergelijkbare laatste woorden uit. In die woorden zit vaak een belangrijke boodschap om een gelukkig en succesvol levende leiden, sprak de oncoloog recent in een speech op een Amerikaanse universiteit.

Hij somt vier zinnen op, die velen op hun sterfbed uitspraken.

  • "Ik wil je zeggen dat ik van je houd"
  • "Ik wil je zeggend ik je vergeef"
  • "Wil je me zeggen dat je van me houdt"?
  • "Wil je me zeggen dat je me vergeeft?"


Volgens de oncoloog tonen deze veel genoemde vier zinnen aan dat we soms te laat onze waardering voor anderen uitspreken of van onze fouten en misstappen recht durven zetten.

Oncoloog Siddharta "Liefde en vergeving".

In plaats van deze woorden hardop in het leven uit te spreken, koesteren mensen een leven lang wrok, leven ze met onopgeloste schuldgevoelens of zijn ze jarenlang bang om kwetsbaar te zijn. "Liefde en vergeving, dood en transitie". zegt Mukherjee. Volgens hem is het in een mensenleven van belang dat we ons uiten en dat serieus nemen.Zijn ervaringen leerden de oncoloog hoe belangrijk liefde en vergeving in het leven zijn.

Maar als het om vergeving gaat, kan dat best lastig zijn als iemand pijn of onrecht is aangedaan. Psycholoog Richard Cowden vertelt tegen CNBC dat we persoonlijke en relationele uitdagingen beter een plek kunnen geven als we elkaar dus vergeven, als we de volgende dingen onthouden:

1. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen acties.
2. Sta jezelf toe negatieve gevoelens te ervaren, zoals spijt en schuldgevoel.
3. Bied een oprechte verontschuldiging aan en probeer het goed te maken.
4. Leer van de ervaring en ga verder.

Hardop uitspreken

Volgens Cowden kan het ongemakkelijk aanvoelen om toe te geven dat je wellicht iets fout hebt gedaan. "We ontkennen soms wat er is gebeurd of zoeken excuusjes voor on gedrag. Dat is normaal en bedoeld om onze eigenwaarde te beschermen." Maar volgens de psycholoog kun je fouten uit het verleden loslaten en een plek geven door ze uiteindelijke toch te erkennen. "Het zal je misschien verbazen hoeveel beter je je voelt als je het proces van jezelf vergeven kunt doorstaan."

Bron:Metronieuws.nl/lifestyle/health/2024/06/oncoloog-stefbed-laatste-woorden-zinnen/